divendres, 20 de juny del 2008

Museus Virtuals

Quan fa que la humanitat va comprendre l'enorme progrés que representava l'ús de sabates de taló? Per què va iniciar-se el seu ús? Han estat sempre símbol feminitat? Quina evolució en la forma i l'alçada han tingut els talons en el transcurs de la història? Han estat mai signe de distinció de classe social? Ho són ara? Existeix alguna tribu aborígena que els utilitzi o algun col·lectiu indígena amazònic que en fabriqui? (segur que algun antropòleg podria donar-nos alguna dada sorprenent en aquest sentit)...

Aquestes qüestions, que no interessen a ningú, són el tipus de preguntes que ens treuen la son en aquest blog. Si bé la seva resposta està fora del nostre abast les següent pàgines poden servir per il·luminar- nos el camí.

En Bruce Gray és un il·luminat escultor californià que a part d'elaborar sabates de taló de mida humana és el creador del museu virtual de les sabates de taló. Principalment, el museu recull una bona col·lecció de fotografies de sabates amb el corresponent comentari i el vincle a la pàgina del dissenyador de la sabata. A més, la visita al museu aporta d'altres punts d'interès, com ara un manual de com caminar bé amb talons (punt que mereix i tindrà un article, o més d'un, en aquest blog), un selecció d'enllaços a les webs de museus del calçat d'arreu del món o de publicacions dedicades a les sabates de taló.

La següent pàgina és el Virtual Shoe Museum. La idea de la pàgina és essencialment la mateix que la de l'anterior web, és a dir, presentar fotografies de sabates (no només de taló) conjuntament amb dades del dissenyador. En aquest cas però el disseny és molt millor i la presentació és fa mitjançant la tria de valors en un seguit de categories com ara: color, material, tipus de sabata, estil...

La tercera pàgina és sense cap mena de dubte la millor. Tant pel contingut com pel disseny. Es tracta d'un portal administrat pel Bata Shoe Museum de Toronto, un museu dedicat exclusivament al calçat, la seva evolució al llarg de la història, la seva diversitat, etc. El museu ens proposa en aquesta pàgina un seguit d'itineraris virtuals cadascun d'ells centrat en un tema diferent. Ens interessa especialment el dedicat a les sabates de taló al llarg de l'historia: Heights of fashion. Us encoratjo a fer-li una ullada i a clicar sobre les fotografies de les sabates, sobretot aquelles amb el distintiu 3D en un dels extrems.